Wratten of verrucae zijn goedaardige gezwellen op de huid die veroorzaakt worden humane papilloma virussen.. Een wrat komt in veel variaties voor en kan effectief behandeld worden met etherische oliŽn.
Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Wratten of verrucae worden veroorzaakt door humane papilloma virussen.
             
voetwrat platte wrat ouderdomswrat waterwratje venerische wrat bloemkool wrat mozaiekwrat
wrattenoliŽn voor de bestrijding van diverse soorten wratten vindt u >> hierBij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden..WRATTEN verrucae
Een wrat is een goedaardig, klein hard gezwel op de huid. Wratten worden veroorzaakt door een virus en zijn veel voorkomende afwijkingen, vooral bij kinderen. Ze kunnen op het hele lichaam voorkomen en bestaan in verschillende soorten en vormen. Er zijn zeker 30 verschillende virussen bekend die wratten kunnen veroorzaken. Een virus is een micro-organisme dat een ziekte kan veroorzaken, wratten zijn dus besmettelijk. Virussen die gewone wratten veroorzaken worden humane papilloma virussen genoemd.
De tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen. Wratten bij kinderen zijn besmettelijker dan wratten bij volwassenen. Krab niet aan een wrat, want daardoor kunt u de wrat beschadigen en het virus verspreiden, met als gevolg het ontstaan van nieuwe wratten of de besmetting van anderen. Vaak verdwijnen wratten weer spontaan omdat het lichaam afweerstoffen tegen ze gevormd heeft.
Bij volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met een virus geen wratten meer ontstaan omdat een immuniteit tegen het virus is opgebouwd. Mensen die gedurende langere tijd medicijnen innemen die de weerstand verlagen, kunnen echter wel opnieuw wratten krijgen.
Wratten zijn op zich onschuldig, ze bestaan uit een kern van bindweefsel met bloedvaten, bekleed met laagjes epitheelweefsel. Wratten jeuken niet en doen over het algemeen geen pijn wel is er vaak een cosmetisch probleem, wratten in het gezicht of op de handen kunnen erg ontsierend zijn. Omdat het afweersysteem bij kinderen vaak nog niet zo sterk is als bij volwassenen worden kinderen sneller geÔnfecteerd. Een infectiehaard voor voetwratten bij kinderen is het zwembad, laat kinderen daarom altijd badschoenen dragen, dit maakt de kans op besmetting geringer.
De meest voorkomende wratten zijn: de Verruca vulgaris, de Verruca plantaris, de Verruca plana en de Verruca filiformis. Ook de condylomata acuminatum komt steeds vaker voor.
De gewone wrat, Verruca vulgaris, is een rond, bloemkoolachtig uitgroeisel. Opvallend is de sterke verhoorning. Meestal komen meerdere wratten tegelijk voor, vooral op de handen, soms op de knieŽn, de ellebogen en het gezicht. Op de hand van de rug wordt meestal een ronde gelige platte wrat gevormd.
De voetwrat, Verruca plantaris, komt voor op de voetzool. Er zijn 2 typen: de mozaÔekwrat (oppervlakkig) en de doornwrat (pijnlijk en in de diepte groeiend). Voetwratten gaan eveneens met sterke verhoorning gepaard. Ze komen zowel bij kinderen als volwassenen voor.
De vlakke wrat, Verruca plana is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Het is een huidkleurig tot lichtbruin bobbeltje, wat meestal in groten getale voorkomt. Hoofdzakelijk op het gezicht, armen en benen.
De Verruca filiformis is een variant van de Verruca vulgaris. Het is een vingervormige uitstulping van de huid op een steeltje. Ze zijn vooral op de lippen, neus of oogleden te vinden, soms ook in de oksels.
Verruca seborrhoica, ouderdomswratten ontstaan meestal op rug en borst, ze zijn bruin tot zeer donker bruin van kleur en hebben een harde ruwe structuur.
Waterwratje, Mollusca contagiosa, wordt ook wel bolhoedwratje of luchtpukkel genoemd. De wrat is doorschijnend of wit en vormt een bol, glad, vast bultje. In de wrat zit een witte substantie, die er uitgedrukt kan worden. Deze infectie komt het meeste bij kinderen en jongeren voor en wel op het lichaam, armen en benen, soms ook in het gezicht. De waterwratjes komen in grote aantallen voor en het is niet zelden dat er rond een groepje wratjes een huiduitslag (eczeem) ontstaat. Ook is een bacteriŽle infectie niet uitgesloten, waardoor de wrat dik en pijnlijk wordt. Besmetting vindt plaats door intensief huidcontact, de tijd tussen besmetting en het ontstaan van wratjes varieert van 1 week tot 6 maanden.
De Condyloma acuminatum, genitale of venerische wrat, is een bloemkoolachtige uitstulping (soms op een steeltje) Deze wrat komt voornamelijk bij volwassenen op het onderlichaam voor.
De bekende behandelingen van wratten zijn gericht op de vernietiging van het weefsel, waarmee alle virusdeeltjes geŽlimineerd moeten worden. De diverse behandelingsmethoden zijn o.a. bevriezing met vloeibare stikstof, wegbranden, uitlepelen, zalf met o.a. formaldehyde en lasertherapie. Het resultaat van deze methoden is zeer wisselvallig en vaak niet afdoende. In veel gevallen vindt spontane genezing binnen 2-3 jaar plaats, maar meestal wil men niet zolang wachten. Wratten aan de hand, onder de nagels en op de voetzolen kunnen zeer hardnekkig zijn.
Een minder bekende behandelingsmethode is de behandeling met etherische oliŽn. De behandeling met etherische oliŽn is pijnloos en geeft bij een consequente toepassing ook goede resultaten. Er zijn meerdere etherische oliŽn die voor het bestrijden van wratten gebruikt kunnen worden, verschillende wrattenoliŽn vindt u hier


Vele etherische oliŽn kunnen gebruikt worden om zelf kwaaltjes te behandelen. De oliŽn kunnen puur of vermengd met een basisolie toegepast worden. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke bacteriŽle,- schimmel, en virusinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.
Vaak is het zinvoller gebruiksklare mengsels te kopen, hier zijn de verschillende etherische oliŽn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar.
Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.


Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.


e-mail wratten@juniperus.net /problemen/wratten.htm - laatste wijziging zaterdag 19 september 2015

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer