Voetschimmel, tinea pedis, is een infectie die veroorzaakt wordt door schimmels die zich in de hoornlaag van de huid nestelen. Symptomen van de voetschimmel zijn vaak ernstige jeuk en schilferende rode plekken. Ook jeukende blaasjes kunnen voorkomen. De infectie kan uitstekend met etherische olie behandeld worden.
Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Voetschimmel ook wel zwemmerseczeem is een schimmelinfectie vaak met jeuk. Voetschimmel of tinea pedis behandelen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen.
 
 
schimmelinfecties lies roos gehoorgang nagels baard tepels   spruw candida vaginose ringworm
producten voor de behandeling van voetschimmel vindt u >>> HIERBij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden..


VOETSCHIMMEL tinea pedis
Voetschimmel, tinea pedis, is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door schimmels die de hoornlaag van de opperhuid aantasten. Deze huidaandoening gaat gepaard met schilferende plekken die enorm kunnen jeuken, rode irritaties, kloofjes en jeukende blaasjes. Hoewel schimmelinfecties op het gehele lichaam kunnen ontstaan komen ze het meeste op de voeten voor. De zaadjes van schimmels, de zogenaamde sporen komen overal voor en in een vochtige en warme omgeving kunnen deze sporen snel uitgroeien tot schimmels. Transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen deze schimmelgroei, daarom is een voetschimmel zeer algemeen. Iedereen komt dagelijks in aanraking met schimmelsporen en als deze in de huid kunnen dringen ontstaat een infectie. Het gevaar van voetschimmelinfectie bestaat vooral in vochtige ruimten, zoals zwembaden, sauna`s, gemeenschappelijke doucheruimten en zelfs in de eigen badkamer.
tinea pedis, voetschimmel in de beginfase De mens komt dagelijks in contact met schimmels die in principe besmettelijk zijn. Huisstof bijvoorbeeld bevat grote hoeveelheden schimmelsporen die niet te vernietigen zijn met normale schoonmaakmiddelen. Toch krijgt niet iedereen een schimmelinfectie. De ťťn blijkt er veel gevoeliger voor te zijn dan de ander. Verder zijn er factoren die een infectie kunnen bevorderen, zoals een vochtige huid, te veel wassen met zeep, veelvuldig gebruik van antibiotica.
Voetschimmel komt verspreid over de gehele voet voor. Vaak zijn de tenen het meeste aangetast, dit wordt dan zwemmerseczeem genoemd. Voetschimmel komt veel voor; zeker 10% van de bevolking lijdt eraan, van volwassen mannen zelfs 20%. De volgende afwijkingen kunnen het gevolg zijn van voetschimmel en al of niet in combinatie voorkomen;
 • Witte schilfering tussen de tenen, soms met pijnlijke kloofjes. Vooral de ruimte tussen de 4e en de 5e teen is vaak aangetast. Een populaire benaming van deze infectie is "tenenkaas", vanwege de geur waarmee het soms gepaard gaat wanneer tevens bacteriŽn aanwezig zijn.
 • Jeukende blaasjes, vooral op de voetzolen, die later tot bruine vlekjes of korstjes indrogen, waarna de huid afschilfert. Een enkele keer ontstaan grotere blaren en kan de huid vochtig worden.
 • Roodheid en schilfering van grote delen van de voetzolen en van de voetranden.
 • Gele verkleuring en brokkelig worden van de nagels, onychomycose ook wel kalknagel, genoemd.
 • Bij een heftige acute schimmelinfectie van de voeten kunnen een enkele keer reactieve niet besmettelijke blaasjes of schilfering aan de handen ontstaan. Aan de handen is dan geen schimmel aanwezig, kijk ook bij handeczeem.
De populaire benaming "zwemmerseczeem" voor voetschimmel laat zich gemakkelijk verklaren: door het zwemmen en douchen wordt de huid vochtig en vatbaarder voor infecties. In druk bezochte douche- en kleedruimten kunnen schimmelsporen ruimschoots aanwezig zijn, omdat er altijd wel mensen met een voetschimmel zullen rondlopen. Gebruikers van deze ruimten lopen dus grotere kans op een infectie. Waar moet u op letten om een schimmelinfectie aan de voeten te voorkomen ?
 • na het baden moeten de voeten geheel en vooral tussen de tenen goed worden afgedroogd.
 • sokken dienen goed vochtopnemend te zijn; katoenen sokken hebben de voorkeur; synthetische materialen sluiten af en bevorderen transpiratie.
 • bij transpirerende voeten een drogende poeder gebruiken of een schimmeldodende etherische olie in schoenen en sokken druppelen.
 • lederen schoenen, die goed ventileren, zijn te verkiezen boven schoenen van synthetisch materialen waarin de voeten meer zweten. Schoenen worden zo mogelijk per dag verwisseld om ze de gelegenheid te geven te drogen. Open schoenen zijn ideaal, maar in ons klimaat niet altijd bruikbaar.
 • niet op blote voeten lopen maar badslippers dragen.
 • geen houten en kurken vlonders in douches en wasruimten gebruiken, deze zijn niet goed te reinigen zodat zich in de naden schimmelsporen kunnen nestelen.

 

VOETSCHIMMEL behandelen

Bij een hardnekkige aandoening vermindert de volgende behandeling de jeuk en zal uiteindelijk de infectie doen verdwijnen. Draag in het zwembad, sauna of openbare douchegelegenheid, bad- of tennisschoenen, dit maakt de kans op besmetting geringer.

Een schimmelinfectie is hardnekkig en is niet met alleen maar goed wassen en afdrogen weg te krijgen. Met onze mengsels van etherische oliŽn is een voetschimmel effectief te bestrijden.

Dagelijks de voeten wassen met modderzeep, goed in laten werken, afspoelen en afdrogen. De aangetaste huidplekken 2x per dag dun insmeren met anti-schimmel gel. In iedere schoen en sok 1-2 druppels schimmelolie of Tea Tree aanbrengen.
Als de huid genezen is, de behandeling zeker nog 14 dagen volgen.
In hardnekkige gevallen kan regelmatig een voetbad in Dode Zee zout genomen worden waaraan enige druppels schimmelolie zijn toegevoegd. Los 50 gram Dode Zee mineralen op in 5 liter water van 37įC. en voeg daaraan 6 druppels schimmelolie toe. Neem 20 minuten, niet langer, een voetbad. Goed afdrogen en zorgvuldig insmeren anti-schimmelgel
Preventief, na een zwembad- of saunabezoek de voeten wassen met mineralen- of modderzeep (of een voetbad met Dode Zee mineralen) en insmeren met anti-schimmelgel. Dit voorkomt een (her)infectie.
 
Vragen over de bestrijding van schimmelinfecties met etherische oliŽn en Dode Zee mineralen kunt u stellen via e-mail schimmelinfectie@juniperus.net


Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.

 

Atlas Ceder, Citroen-Eucalyptus, Citronella, Kaneel, Lemongrass, Manuka, Mirre, Patchouli en Tea Tree zijn enige schimmelwerende en schimmeldodende etherische oliŽn. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke schimmelinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden aan te houden.
Vaak is het zinvoller gebruiksklare mengsels te kopen, hier zijn de verschillende etherische oliŽn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar.
Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.


e-mail schimmelinfectie@juniperus.net /probleem/voetschimmel.htm - laatste wijziging zaterdag 19 september 2015

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer