Schimmelinfecties als mondschimmel of spruw worden meestyal veroorzaakt door Candida schimmels. Ringworm of trichofytie is ook schimmelinfectie evenals baardschurft. Kalknagels, zwemmerseczeem en voetschimmel of tinea pedis zijn eveneens schimmelinfecties.
Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Schimmelinfecties o.a. candida, spruw, oorschimmel, mondschimmel, omloop, kalknagels, liesschimmel, voetschimmel en zwemmerseczeem kunnen effectief behandeld worden met ethrische oliŽn. Schimmels tasten de hoornlaag van de opperhuid aan, dit gaat gepaard met jeuk, blaasjes en schilverende rritaties.


Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden..


roos hoofdhuid nagels gehoorgang voeten baard tepels   spruw candida vaginose ringworm
producten voor de behandeling van schimmelinfecties vindt u >>> HIERSCHIMMEL INFECTIES
Schimmels zijn micro-organismen die een gastheer, bijv. de mens, nodig hebben om te kunnen leven. Op en in het lichaam komen vele schimmels voor, maar dit geeft bij gezonde mensen doorgaans geen klachten. Bij een verminderde weerstand of door gebruik van medicijnen kunnen de schimmels zich buitengewoon snel ontwikkelen en daardoor veel ongemak veroorzaken.
Huidinfecties die veroorzaakt worden door schimmels ontstaan omdat deze de hoornlaag van de opperhuid of de slijmhuid aantast en die sterk irriteert. Zo`n huidaandoening gaat gepaard met schilferende plekken die enorm kunnen jeuken, rode irritaties, kloofjes en/of jeukende blaasjes. Hoewel schimmelinfecties op het gehele lichaam kunnen voorkomen worden de voeten het meeste getroffen. In een vochtige en warme omgeving kunnen sporen gemakkelijk uitgroeien tot schimmels. Transpirerende voeten of slecht ventilerende schoenen en sokken bevorderen deze schimmelgroei, daarom komt een voetschimmel veelvuldig voor.
Schimmelinfecties vindt u niet alleen bij mensen en dieren maar ook bij planten en iedereen is wel bekend met het beschimmelen van bijv. brood, kaas of fruit. Schimmels planten zich voort door middel van sporen die onder voor hen gunstige omstandigheden weer kunnen uitgroeien tot schimmels. Schimmels, die ontstaan uit de sporen die de menselijke huid infecteren, worden dermatofyten genoemd. Een door een schimmel veroorzaakte aandoening heet mycose.
Sporen van dermatofyten zijn in onze leefomgeving in ruime mate aanwezig, zodat contact nooit helemaal te vermijden is. Lang niet altijd is het duidelijk waar en waarom iemand een infectie heeft opgelopen. Veel voorkomende schimmelinfecties zijn:
 
 • candidiasis veroorzaakt door Candida albicans is een vaginale of darm infectie, die door het gehele lichaam kan gaan woekeren.
 • hoofdschimmel, favus, onder de schilfers (roos) die ontstaan door overmatige vetproductie van de hoofdhuid kan zich een schimmelinfectie ontwikkelen. Deze veroorzaakt veel jeuk en kan zelfs tot haaruitval leiden.
 • huidschimmel, dermatomycose, er bestaat een groot aantal schimmels die een huidinfectie kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de schimmel zien zij er verschillend uit.
 • liesschimmel, tinea intertriginosum, veroorzaakt rode, jeukende en vaak schilferende plekken in de liesstreek. Deze infectie ontstaat meestal bij warm weer en kan zeer hardnekkig zijn.
 • mondschimmel komt het meeste voor bij ouderen, kleine kinderen en mensen met een kunstgebit. De symptomen zijn kleine witte, vaak pijnlijke plekjes die lijken op aften.
 • nagelschimmel ook wel kalknagel genoemd komt voor aan teen- of vingernagels. De symptomen zijn een dikke, bruine brokkelige nagelplaat, in een ver gevorderd stadium kan de nagel zelfs uitvallen.
 • omloop, paronychium, een nagelriemontsteking die door bacteriŽn of in veel gevallen ook door een schimmel veroorzaakt kan worden. Symptomen; gezwollen huid, veel jeuk en blaasjes rond de nagel.
 • oorschimmel deze schimmelinfectie in de gehoorgang is erg vervelend en jeukt verschrikkelijk. dagelijks behandelen met schimmelolie geeft veel verlichting.
 • ringworm of trichofytie (tinea corporis), kan op het hele lichaam voorkomen. Kenmerkend zijn de zich uitbreidende rode schilferende plekken die in het midden vanzelf weer genezen waardoor de ringvormige structuur ontstaat. Een variant van deze schimmel veroorzaakt ook baardschurft.
 • spruw of candidosis is een schimmelinfectie in de mond veroorzaakt door schimmels uit de Candida groep. Fijne witte draadvormige lijnen kunnen op deze infectie duiden.
 • tepelinfectie bij zogende moeders wordt veroorzaakt door een candidaschimmel. Symptomen, witte plekjes in de huidplooien van de tepel, de tepel is rood, pijnlijk en soms met kloven. Vaak zijn er geen uiterlijke kenmerken en zijn de melkkanaaltjes geÔnfecteerd, dit is zeer pijnlijk
 • vaginose wordt meestal veroorzaakt door een candidaschimmel, kan echter ook een bacteriŽle oorzaak hebben. De symptomen zijn jeuk en een branderig gevoel
 • voetschimmel, tinea pedis komt verspreid over de gehele voet voor. Vaak zijn de tenen het meeste aangetast, dit wordt dan zwemmerseczeem genoemd. De symptomen zijn; ernstige jeuk, met vocht gevulde blaasjes, schilferende huid
De gevoeligheid voor een schimmelinfectie verschilt van persoon tot persoon. Dit uit zich in het feit dat onder dezelfde omstandigheden lang niet iedereen een schimmelinfectie oploopt. Ook zal per individu de behandeling meer of minder goed kunnen aanslaan en infecties al of niet de neiging hebben om terug te komen en chronisch te worden. Dit betekent dat iemand die van een schimmelinfectie is genezen, een grote kans heeft op herinfectie.
Alle hierboven genoemde schimmelinfecties zijn effectief te bestrijden met schimmeldodende etherische oliŽn of schimmeldodende mengsels. Omdat deze infecties vaak zeer hardnekkig zijn is het belangrijk de behandeling consequent uit te voeren en na genezing zeker nog enige tijd na te behandelen.
Als u vragen heeft over de behandeling van schimmelinfecties met etherische oliŽn kunt u deze stellen via e-mail schimmelinfectie@juniperus.net


Atlas Ceder, Citroen-Eucalyptus, Citronella, Kaneel, Lemongrass, Manuka, Mirre, Patchouli en Tea Tree zijn enige schimmelwerende en schimmeldodende etherische oliŽn. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke schimmelinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden aan te houden.
In de meeste gevallen is het zinvoller schimmeldodende mengsels te kopen, deze zijn gebruiksklaar en de verhoudingen van de etherische oliŽn zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.

 

Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
e-mail schimmelinfectie@juniperus.net /problemen/schimmel.htm - laatste wijziging donderdag 30 mei 2019

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer