Gordelroos, zona of Herpes zoster, is een pijnlijke virusinfectie die jeukende blaasjes vormt. Varicella zoster virus is de veroorzaker van gordelroos en ook van waterpokken. Gordelroos of zona is besmettelijk maar kan goed behandeld worden met gordelroosolie en diverse etherische oliŽn.
Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Gordelroos of zona, Herpes zoster,  is een virusinfectie die jeukende blaasjes vormt en veel pijn kan veroorzaken.
 
 
schimmelinfecties wratten gordelroos hoofdluis sinusitis aften likdoorns   dauwworm couperose eczeem
producten voor de behandeling van gordelroos vindt u >>> HIERBij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.


GORDELROOS Herpes zoster
Gordelroos (zona), Herpes zoster, is een plotseling optredende, pijnlijke huidinfectie met rode huidplekken en kleine groepen, met helder vocht gevulde, blaasjes. Gordelroos wordt veroorzaakt door het virus Varicella zoster, dit is hetzelfde virus wat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Iedereen kan gordelroos krijgen, maar de ziekte treedt hoofdzakelijk op boven het zestigste levensjaar.
Mensen met een verlaagde weerstand (bijv. mensen die prednison gebruiken) hebben een grotere kans gordelroos te krijgen. Bij een zeer slechte weerstand kan de infectie zelfs de gehele huid beslaan.
Gordelroos is meestal geen ernstige, maar wel een hinderlijke, pijnlijke aandoening die enige weken duurt, in meerdere gevallen zelfs langer.
Bij iemand die als kind waterpokken heeft gehad, trekt het Varicella virus zich terug in de zenuwcellen van het ruggemerg, bij voorkeur in zenuwcellen die in verbinding staan met de huid. Het virus blijft het hele leven in deze cellen aanwezig, bij een verlaagde weerstand door bijv. ziekte, kan het virus echter weer actief worden. Het virus groeit dan langs de zenuwbaan naar de huid toe en veroorzaakt in de vorm van gordelroos een acute onsteking van de zenuwknopen.
Wie nooit waterpokken heeft gehad en daarom geen antistoffen ontwikkeld heeft, kan door iemand met gordelroos besmet worden. De besmetting met het virus kan geschieden via het vocht uit de blaasjes of door de lucht.
Gordelroos ontstaat in het verzorgingsgebied van ťťn zenuw, waardoor het altijd op ťťn kant van het lichaam blijft en de ontsteking scherp begrenst is. Dit aangetaste huidgebied noemt men dermatoom. De pijnlijke rode huid met blaasjes blijft een paar weken, na genezing kan de huid nog vele weken, zelfs maanden pijn blijven doen.
Wanneer het gezicht of voorhoofd is aangedaan, kan er al voordat de huiduitslag zichtbaar is, vaak heftige hoofdpijn ontstaan.
Een gevaar van gordelroos, vooral bij ouderen, is een ernstige zenuwpijn (post-herpetische pijn) die jarenlang kan aanhouden.
Het eerste teken van gordelroos is de gevoeligheid van een bepaalde huidplek, gevolgd door pijn. De brandende, stekende pijn gaat soms gepaard met koorts of een algemeen gevoel van ziek zijn. Op de vierde of vijfde dag ontstaat een rode huiduitslag met kleine blaasjes die heftig kunnen jeuken. Ruim tien dagen later verdrogen de blaasjes en vormen korstjes die littekentjes kunnen achterlaten, de rode huiduitslag verdwijnt geleidelijk. Soms kunnen tijdens het verdrogen nieuwe blaasjes ontstaan. Gordelroos kan overal op het lichaam voorkomen, meestal echter rond buik en taille. Gordelroos of zona wordt veroorzaakt door het virus Varicella zoster, dit is hetzelfde virus wat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. meer foto`s klik hier voor meer afbeeldingen
De ontsteking kan in principe meerdere malen optreden, dit komt echter zelden voor. In dat geval dient onderzocht te worden wat de oorzaak is van de slechte afweer.
Gordelroos is besmettelijk ! Vooral op het moment dat blaasjes op de huid aanwezig zijn, kan het virus worden overgedragen. Dit kan door contact met het vocht uit de blaasjes of door de lucht.
Gordelroos kan bij kinderen waterpokken veroorzaken. Andersom is het zo dat bij ouderen, die in contact komen met kinderen met waterpokken, gordelroos kan worden uitgelokt. Omdat een Varicella-infectie voor pasgeborenen en babies gevaarlijk kan zijn moeten mensen met een actieve gordelroos het contact met deze kinderen vermijden.
Gordelroos kan soms in of rond de ogen voorkomen, raadpleeg in zo'n geval altijd een oogarts. Ook gordelroos in het gezicht is veel gevaarlijker dan de huiduitslag op het lichaam. Deze vorm gaat meestal met heftige hoofdpijnen gepaard en zelfs de gezichtsspieren kunnen tijdelijk uitvallen.
 
Het virus zelf is in het lichaam niet te bestrijden maar jeuk en (na) pijn kunnen met een aantal etherische oliŽn effectief behandeld worden. Om de jeuk te onderdrukken en het virus in de blaasjes te bestrijden kan Geranium of Eucalyptus globulus gebruikt worden. Een goede pijnstiller en eveneens sterk antiseptisch is Oregano, deze olie kan niet puur aangebracht worden maar dient gemengd te worden met bijv. Hennep- of Marula-olie. Voor de behandeling van zenuwpijnen is Geranium uitermate geschikt. Omdat het vaak lastig is de juiste kwaliteit olie en de juiste mengverhouding te vinden kunt u beter een gebruiksklare "gordelroos-olie" kopen. Dit is een zorgvuldig uitgewogen mengsel van meerder etherische oliŽn o.a. met Geranium, Eucalyptus, Oregano en Tea Tree. Deze olie bestrijdt niet alleen het virus in de blaasjes maar vermindert vooral jeuk en pijn.
Vragen over de behandeling van gordelroos met etherische oliŽn kunt u stellen via e-mail gordelroos@juniperus.net


j

Atlas Ceder, Citroen-Eucalyptus, Citronella, Kaneel, Lemongrass, Manuka, Mirre, Patchouli en Tea Tree zijn enige schimmelwerende en schimmeldodende etherische oliŽn. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke schimmelinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.
In de meeste gevallen is het zinvoller schimmeldodende mengsels te kopen, deze zijn gebruiksklaar en de verhoudingen van de etherische oliŽn zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.


Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
e-mail gordelroos@juniperus.net /problemen/gordelroos.htm - laatste wijziging donderdag 30 mei 2019

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer