Candida albicans veroorzaakt vaginale schimmelinfectie of candidiasis. Candida of Monilia, eigenlijk een gist en saprofiet is veelvuldig veroorzaker van blaasontsteking. Urogenitale schimmelinfecties en uitwendige Candida schimmels bestrijden met Tea Tree etherische olie., candida-olie, schimmelolie of anti-schimmel gel.
Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Candida albicans veroorzaakt vaginale schimmelinfectie of candidiasis. Candida schimmels effectief te bestrijden met Tea Tree etherische olie.  Candida of Monilia, eigenlijk een gist en saprofiet, is ook veroorzaker van blaasontsteking.
 
 
Bij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
Candida albicans
 
Candida of Monilia is eigenlijk een gistcel die van nature in het menselijk lichaam voorkomt en daar leeft van dood weefsel. De cel, een zogenaamde saprofiet, geeft geen problemen zolang hij normaal kan functioneren en onder controle van het menselijke afweersysteem en de darmflora staat. Bij een verzwakte afweer kan de Candida albicans zich in het lichaam, vooral in de dikke darm, gaan vermeerderen, verandert in een schimmel en wordt pathogeen. De schimmel benut levend weefsel om zich uit te kunnen breiden. Deze schimmelkolonies produceren toxinen die in de bloedsomloop terecht kunnen komen en daardoor andere weefsels, zoals bijv. die van maag of vagina, kunnen infecteren. In eerste instantie nestelt de schimmel, die overigens ook van buitenaf in het lichaam terecht kan komen, zich in de slijmvliezen maar kan zich ook uitbreiden naar ander weefsel en dan de oorzaak worden van ernstige infecties. Dit leidt veelal tot klachten als menstruele krampen, lethargie, chronische diarree, blaasontstekingen, astma, migraine, depressie of huidproblemen.
Oorzaken voor de verandering van gist naar schimmel kunnen zijn:
  • verminderde weerstand door ziekte of stress
  • zwangerschap of bevalling
  • verstoorde of onevenwichtige suikerhuishouding:
    • diabetes mellitus;
    • verkeerde voeding, te rijk aan suiker en geraffineerde producten, alcohol
  • antibiotica
  • hormoonpreparaten bijv. prednison of de pil
De Candida albicans schimmel produceert ruim 79 verschillende chemische substanties die als allergenen kunnen worden aangemerkt. Hierdoor wordt ook duidelijk welk een enorme belasting dit vormt voor het afweersysteem. Ook worden op den duur de T-suppressorcellen aangetast en zal op langere termijn het immuunsysteem ontregeld raken. Als gevolg van de verstoring van de immuunbalans zal het aantal allergenen nog verder toenemen wat zich meestal uit in uitzonderlijke vermoeidheid, heftige allergische reacties en een zeer slechte darmfunctie. De biologische storingen die door een vergaande kolonisatie van de Candida albicans schimmel kunnen worden opgeroepen worden collectief aangeduid met ``candidiasis`.

Een zeer veel voorkomende schimmelinfectie is de vaginale candida infectie. In de schede wordt een zuur milieu in stand gehouden, waarin de meest ziekteverwekkers geen kans van overleven hebben. Dit zure milieu, een door het lichaam opgeworpen barriŤre, kan worden aangetast door het gebruik van (intiem) spray`s, verschillende soorten zeep, het gebruik van antibiotica en de pil. Ziekteverwekkers krijgen hierdoor de kans een ontsteking te veroorzaken.
De Candida albicans bevindt zich vaker op de schaamlippen en in het gebied tussen schede en anus, dan in de vagina zelf. De klachten hiervan zijn, soms een vreselijke jeuk of een branderige pijn aan de schaamlippen en vagina met een gelig-groene afscheiding. De schaamlippen kunnen rood en gezwollen zijn. Ook houdt de candida zich veelvuldig op in de plasbuis en de blaas. Plassen kan dan een branderige pijn veroorzaken en moet men vaak plassen met kleine beetjes tegelijk. Vaak zijn er echter geen klachten met plassen, maar alleen onverklaarbaar vaak een schimmelinfectie van de vagina. Dit komt doordat deze steeds weer vanuit de plasbuis wordt besmet.
Dr. Paul Belaiche, hoofd van de afdeling ``Phytotherapie`` van de medische faculteit van de Universiteit van Parijs heeft de werking van Tea Tree onderzocht tegen chronische vaginale infecties met Candida albicans. Alleen Tea Tree etherische olie kon plaatselijk, 2 maanden lang, zonder irritaties van de slijmvliezen worden gebruikt en gaf de beste bestrijdingsresultaten tegen de schimmel. De vrouwen in zijn onderzoek gebruikten iedere avond 2 centigram (ong. 1 druppel) Tea Tree olie in een gelatine capsule. (In Amerika werden bij een onderzoek tampons met verdunde Tea Tree olie gebruikt) De olie werkte plaatselijk, hielp afvalstoffen te verwijderen en stimuleerde de lymfevaten om een snelle genezing te bevorderen. Na ťťn maand waren van de 29 patiŽnten er 21 genezen en 7 hadden geen klachten meer. Slechts ťťn vrouw kon de plaatselijke behandeling niet verdragen. De gemiddelde leeftijd van de vrouwen was 39 jaar. Naast de Tea Tree kan een vaginale schimmelinfectie ook uitstekend behandeld worden met candida olie, een compositie van verschillende schimmeldodende oliŽn, die in hardnekkige gevallen sucesvoller is. Een inwendige candida woekering kan effectief met een pulser kuur en colloÔdaal zilver bestreden worden.
..Ľ
Hoewel niet vaak, kan een candida infectie ook bij mannen in het genitale bereik voorkomen. Deze infectie is eveneens met candida olie goed te behandelen. Ook met de anti-schimmel gel worden uitstekende resultaten bereikt, deze gel is ook voor een infectie in de lies te gebruiken.
Jeuk in de oren kan een aanwijzing voor een candida infectie zijn. De huid van de gehoorgang is schilferig en er is een overmatige afscheiding van wit-gelig oorsmeer. Dagelijks behandelen met schimmel-olie kan uitkomst bieden.
Een wit-gelige waas over de tong en bij het proeven van zuren soms een prikkelend gevoel kunnen een aanduiding voor candida zijn. Vaak gaat de infectie in de mond samen met een oorinfectie. Via de buis van Eustachius verspreidt de candida zich van de mondholte naar de oren, waar de oorsmeerklier de favoriete uitvalsbasis van de candida vormt. Kook uw tandenborstel 1 x per week uit en spoel dagelijks met mondschimmel-olie.
Steeds weerkerende bijholte- of voorhoofdsholteontstekingen zijn maar al te vaak candida infecties. Gebruik van de voor deze aandoeningen veel voorgeschreven antibiotica verergert de infectie. Ook hier kunnen schimmeldodende etherische oliŽn uitkomst bieden.
Ook een schimmelinfectie aan de tepels bij zogende moeders kan door een candida schimmel worden veroorzaakt. Symptomen zijn witte plekjes in de huidplooien van de tepel, de tepel is rood, pijnlijk en soms met kloven. Vaak zijn er geen uiterlijke kenmerken en zijn de melkkanaaltjes geÔnfecteerd, dit is zeer pijnlijk tijdens het zogen. Te behandelen met Tea Treegel, schimmelolie of anti-schimmelgel
Als u vragen heeft over de behandeling van schimmelinfecties met etherische oliŽn kunt u deze stellen via e-mail candida@juniperus.net


Atlas Ceder, Citroen-Eucalyptus, Citronella, Kaneel, Lemongrass, Manuka, Mirre, Patchouli en Tea Tree zijn enige schimmelwerende en schimmeldodende etherische oliŽn. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke schimmelinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.
In de meeste gevallen is het zinvoller schimmeldodende mengsels te kopen, deze zijn gebruiksklaar en de verhoudingen van de etherische oliŽn zijn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar.

 

Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
e-mail candida@juniperus.net /problemen/candida.htm - laatste wijziging donderdag 30 mei 2019

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer