Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Sinusitis of bijholteontsteking is een bacteriŽle- of virusinfectie in ťťn of meerdere bijholten
 
 
aften eelt likdoorns koortslip laryngitis aambeien hoofdpijn   wratten schimmelinfecties colloÔdaal zilver
therapeutische oliŽn om sinusitis te behandelen vindt u >>> HIERBij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden..SINUSITIS - bijholteontsteking
Sinusitis of bijholteontsteking is een bacteriŽle- of virusinfectie in ťťn of meerdere bijholten. Bijholten of sinussen zijn de met lucht gevulde holten in de beenderen rond de neus. De slijmvliezen in de neus staan met fijne kanaaltjes in verbinding met de bijholten.
De bijholten bevinden zich links en rechts boven de neuswortel, sinus frontalis of voorhoofdsholte. Links en rechts naast de neus de sinus ethmoÔdalis en links en rechts onder de oogkassen de sinus sphenoÔdalis. Tenslotte aan de onderzijde van de neus links en rechts de sinus maxillaris (kaakholte). De sinussen zijn bekleed met slijmvliezen en de ontsteking hiervan kan zeer pijnlijk zijn.
Meestal is een bijholteontsteking een gevolg van een verkoudheid of griep, hierbij is het neusslijmvlies namelijk gezwollen. Deze zwelling zet zich gemakkelijk via de verbindingskanaaltjes door naar de bijholten. Omdat door de zwelling geen vocht meer kan worden afgevoerd kunnen de slijmvliezen hun afvalproducten niet kwijt, waardoor de weerstand van de slijmvliezen vermindert en virussen en bacteriŽn toe kunnen slaan. Op die manier ontstaat de ontsteking. Vaak blijft bijholteontsteking niet beperkt tot ťťn holte, maar zijn er meerdere aangedaan. Hoewel in het algemeen de term voorhoofdsholteontsteking wordt gebruikt komt een kaakholteontsteking het vaakste voor.
De zich ophopende slijm veroorzaakt een pijnlijk en drukkend gevoel, mogelijke symptomen van sinusitis zijn:
  • neusverstopping met een dik, elastisch slijm.
  • bloedneus en niezen
  • verlies van reukvermogen
  • drukkend gevoel in het hoofd
  • hoofdpijn
  • heftige pijn rond de ogen en/of wangen (vooral bij bukken)
  • kiespijn
  • wazig zien
Een voorhoofdsholte-ontsteking en ontsteking van de sinus ethmoÔdalis hebben vergelijkbare symptomen. Ze gaan vaak gepaard met plaatselijke hoofdpijn, gevoeligheid aan de oppervlakte en zwelling van de oogleden. Dezelfde symptomen komen ook voor bij een ontsteking van de sinus sphenoÔdalis, bovendien kan deze ook leiden tot wazig zien vanwege de nabijheid van de oogzenuwen.
Een kaakholte-ontsteking is ook een ontsteking van een van de neusbijholten, dit kan het gevolg zijn van een verkoudheid of zwemmen in besmet water. Soms breekt door het trekken van een kies de bodem van de kaakholte, waardoor er een opening ontstaat waardoor bacteriŽn in de holte kunnen binnendringen en een ontsteking veroorzaken. Omdat de bijholten dichtbij de hersenen liggen kan een bijholteontsteking gevaarlijk zijn.
Een bijholteontsteking is in meer dan de helft van de gevallen een gevolg van een bacteriŽle of virusinfectie, maar kan ook worden veroorzaaakt door luchtvervuiling of roken. In 10% van de gevallen zijn gebitsproblemen de oorzaak. Een chronische bijholteontsteking heeft meestal meerdere oorzaken.
 
De reguliere neusdruppels en sprays geven bij langer gebruik kans op een (chronische) neusslijmvliesontsteking, etherische oliŽn kennen dit probleem niet. Sinusitis kan daarom ook goed behandeld worden door het inhaleren van etherische oliŽn, eventueel in combinatie met Dode Zee water. Met bijv. de oliŽn Basilicum, Lavendel, Pepermunt, Mirte, Cajeputi, Niaouli of Tea Tree. kan gestoomd of droog geÔnhaleerd worden. Bijzonder werkzaam is ons mengsel van meerdere etherische oliŽn, ook als u last heeft van een chronische ontsteking. Klik hier voor meer informatie over deze olie.


Vele etherische oliŽn kunnen gebruikt worden om zelf kwaaltjes te behandelen. De oliŽn kunnen puur of vermengd met een basisolie toegepast worden. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke bacteriŽle,- schimmel, en virusinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.
Vaak is het zinvoller gebruiksklare mengsels te kopen, hier zijn de verschillende etherische oliŽn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar.
Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.


Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de mogelijkheden.
e-mail sinusitis@juniperus.net /infos/sinusitis.htm - laatste wijziging donderdag 30 mei 2019

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer