Elke's aromatherapie kwalen zelf behandelen met natuurlijke producten
Bij laryngitis zijn de stembanden en het strottenhoofd pijnlijk opgezet
 
 
aften eelt likdoorns koortslip aambeien sinusitis   wratten schimmelinfecties colloÔdaal zilver
therapeutische mengsels om keelproblemen te behandelen vindt u >>> HIERBij het verstrekken van de volgende informatie beroepen wij ons op het ook ons toekomende recht op vrijheid van meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden..LARYNGITIS
Laryngitis is een ontsteking van het strottenhoofd, hierbij zijn de stembanden en het strottenhoofd pijnlijk opgezet, waardoor de stem wordt vervormd.
Acute laryngitis duurt meestal maar een paar dagen en is vaak een complicatie van keelpijn, verkoudheid of van een infectie aan de luchtwegen. Ook kan er een samenhang met hooikoorts zijn.
Chronische laryngitis is hardnekkig en wordt veroorzaakt door een langdurige irritatie, bijv. roken, overmatig stemgebruik of hevig hoesten. Het is het beroepsrisico van leraren en zangers. De symptomen van laryngitis zijn:
..
 • heesheid
 • moeite met spreken (vooral bij stemverheffing)
 • droge geÔrriteerde hoest
 • keel ontstoken en slijmerig bij acute laryngitis
 • strottenhoofd ontstoken en droog bij chronische laryngitis
Etherische oliŽn kunnen hier veel verlichting geven. Gorgel met Geranium, Peper, Rozemarijn of Tea Tree OF stoom met Tijm of Sandelhout, dit vermindert de pijn en ontsteking. Of masseer de keel met Amandelolie waaraan Lavendel of Tea Tree is toegevoegd. Bij heesheid is stomen met Dode Zee water heel effectief.

 

RHINITIS
Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies. Bij slijmvliesontsteking ontstaat er te veel slijm in neus en keel, meestal als gevolg van een verkoudheid of griep. De ontsteking kan ook worden veroorzaakt door inademing van allergenen, we spreken dan van pollinose of hooikoorts. Ook geneesmiddelen bijv. neusdruppels of sprays kunnen een slijmvliesontsteking veroorzaken.
Het inhaleren van etherische oliŽn geeft hier veel verlichting en werkt genezend. Gebruik bijv. Tijm, Lavendel, Cajeputi, Kruizemunt, Den of Tea Tree Deze oliŽn kunnen ook aan een (stoom)bad toegevoegd worden.

 

CATARRE
Catarre is een term die gebruikt wordt voor de overproductie van slijm door de slijmvliezen van de bijholten, luchtwegen, het strottenhoofd en de neus. De slijmvliezen van de luchtwegen zijn omgeven door grote dunwandige bloedvaten, die de binnenkomende lucht verwarmen en bevatten cellen die een waterig slijm afscheiden. Ontsteking van deze slijmvliezen door griep of verkoudheid is een veelvoorkomende oorzaak, maar ook roken of het inademen van stof kunnen de boosdoeners zijn. Enkele verkoudheden achter elkaar kunnen leiden tot een chronische catarre. De symptomen zijn:
1
 • verstopte, soms pijnlijke neus
 • hevige loopneus
 • slijmhoest
 • oorpijn
 • soms zweertjes op het neustussenschot
 • soms bloedneus
Veel etherische oliŽn werken decongestief en slijmoplossend bijv. Anijs, Kamille, Munt, Niaouli, Den of Scharlei. Wrijf ze, vermengd met een basisolie, in borst en slapen of inhaleer met enkele druppels in heet water. Het inhaleren van bijv. Tijm of Eucalyptus verlicht de symptomen. Ook het stomen met Dode Zee water werkt hier heilzaam. Een paar druppels Niaouli op het hoofdkussen bevordert het inslapen. Behandel neuszweertjes met Tea Tree

 

HOOIKOORTS
Hooikoorts of allergische rhinitis is een allergische reactie op door de lucht verspreide irriterende stoffen veelal gras-, boom-, of bloemenstuifmeel. Ook stof, dierenharen, veren, sporen en chemische stoffen (bijv. parfum) z.g. allergenen wekken een reactie op die leidt tot zwelling van het neusslijmvlies en de productie van antistoffen die histaminen afscheiden. Deze stof is verantwoordelijk voor de bekende allergische reacties. De symptomen zijn:
1
 • loopneus, verstopping en veelvuldig niezen
 • rode, jeukende ogen
 • keelpijn
 • piepende ademhaling wat kan overgaan in astma
Kamille, in het bad en in massage helpt de symptomen te verlichten. Stomen of droge inhalering van Lavendel en/of Eucalyptus kan helpen bij niezen en een loopneus. Gebruik deze oliŽn ook in bad. Melisse kan de allergische reactie verzachten en verminderen. Magnesium verzacht allergische reacties, Dode Zee water uit het Safidal bevat een hoog gehalte magnesium (32% van de vaste stoffen) en werkt daarom kalmerend en heilzaam. Inhaleren of gebruiken in een heet bad.

 

KEELPIJN
Een keelontsteking, faryngitis, wordt doorgaans veroorzaakt door een (verkoudheids)virus of bacteriŽn, meestal streptokokken. Het slijmvlies van de keelholte is rood en opgezet, het slikken doet pijn en eten gaat moeilijk. De onsteking kan gepaard gaan met koorts. In ernstigere gevallen kunnen de halsklieren opgezet zijn en vertoont de keel gele stippen of een geel beslag. De gele afscheiding is pus (etter) dat door de ontsteking wordt veroorzaakt.
Een acute keelontsteking ontstaat plotseling en is vrij snel weer over, een chronische ontsteking echter blijft langer bestaan en komt steeds weer terug. Een chronische keelontsteking wordt bevorderd door:
1
 • roken of verblijf in rokerige ruimtes
 • verkeerd of overmatig stemgebruik
 • langdurig verblijf in te droge ruimtes (aircondition)
Evenals bij laryngitis kunnen etherische oliŽn bij een keelontsteking veel verlichting geven. Gorgel met Hysop, Tijm, Eucalyptus of Niaouli OF stoom met Cajeputi of Tea Tree, dit vermindert de pijn en ontsteking. Bij een chronische ontsteking is stomen met Dode Zee water in combinatie met etherische oliŽn heel effectief.


Vele etherische oliŽn kunnen gebruikt worden om zelf kwaaltjes te behandelen. De oliŽn kunnen puur of vermengd met een basisolie toegepast worden. Combinaties van deze oliŽn kunnen succesvol gebruikt worden bij de bestrijding van alle mogelijke bacteriŽle,- schimmel, en virusinfecties. Belangrijk is consequent te behandelen en de voorgeschreven hoeveelheden niet te overschrijden.
Vaak is het zinvoller gebruiksklare mengsels te kopen, hier zijn de verschillende etherische oliŽn nauwkeurig op elkaar afgestemd, deze zijn bijna overal verkrijgbaar.
Etherische oliŽn kunt u in veel drogisten, apotheken en natuurvoedingswinkels vinden. Let wel op dat u verse oliŽn krijgt.
Mijn oliŽn koop ik graag
hier zij hebben een heel uitgebreid assortiment en een uitstekende service.

 

Veel kwalen en kwaaltjes kunnen met etherische oliŽn of Dode Zee mineralen effectief behandeld worden klik hier voor een overzicht van de behandelingen.
e-mail info@juniperus.net /infos/laryngitis.htm - laatste wijziging donderdag 30 mei 2019

copyright Elke van Langen / alle rechten voorbehouden disclaimer